Снимка: БулФото
fallback

Аз съм сигурен, че в големите заводи на "Мерцедес" в Истанбул, едва ли се говори на немски език. Не бих нарекъл изказването провокация. Малко излиза от рамките на добрия тон, защото трябва да е ясно, че инвеститорите трябва да се съобразяват с правото на местната държава. Това каза пред bTV бившият посланик на България в Турция и бивш външен министър Стоян Сталев.

Повод за думите му стана изказването на посланика на Анкара у нас - Хасан Улусой, който призова за по-ефективно изучаване на турски език в училищата, по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите. Днес Улусой е привикан на среща в Министерство на външните работи.

Oще по темата

"В ИТ сферата естеството на работата е такова, че лицата са длъжни да говорят чужд език - английски, немски. Изказването е в рамките на срещата. Посланикът не препоръчва задължително преподаване на турски език. Разбира се, не е уместно", коментира Стоян Сталев.

Запитан дали местното население в смесените райони е под дискриминация от инвеститорите, Сталев каза, че е много важно инвеститорът да създава климат, който да задава равни възможности. Той ползва благата на българското право, ниските данъци, трябва да се съобразява и с равно третиране на кандидатите за работа, заяви дипломатът.

Бившият външен министър в служебното правителство на Стефан Софиянски беше категоричен, че не знае за нито един друг посланик, който да е поставял езикови изисквания.

"Турция е една страна с високо самочувствие. Тя има два важни принципа в своята дипломация - почти никога не се извинява и почти никога не изразява своята благодарност. Тя счита, че й се дължи определено уважение. Но трябва и ние да настояваме за нашите приоритети", завърши Стоян Сталев.

Припомняме, че това е пореден дипломатически скандал между България и Турция, предизвикан от официални лица на южната ни съседка. На 29 март тази година външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу намекна, че на практика страната му се е намесила в промените на българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят огромните задължения на Главното мюфтийство. Тогава, Чавушоглу, обясни, че думите му не са разбрани правилно и са извадени от контекста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

Турците, да ни седнат на ....... !

38

Анонимен

преди 4 години

И на съседи случихме. Те нас ще учат ние тях и така до края на света.

37

Shark

преди 4 години

Абсолютна провокация!

fallback