Снимка: Reuters

Турското посолство излезе с позиция относно думите на посланик Хасан Улусой. Както е известно вчера той призова за интензивното изучаване на турски език в родните училища, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Думите на Улусой - смущаващи. Захариева го привиква

Според посолството изопачаването на част от изказването, под формата на – "Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България", и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

От посолството допълват, че е очевидно, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Също така се споменава, че в своето изказване посланик Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.

ДОСТ също взе позиция по темата. В нея се подчертава: "И премиерът и президентът, и цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко".

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан посланик Улусой се застъпил за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase