Министър-председателят Бойко Борисов не трябва да пуска външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу у нас за посещението му, ако той не се извини за думите си. Зад тази позиция застанаха дипломатът Стефан Тафров и журналистът Илхан Андай в "България сутрин".

Още по темата

Преди дни един от най-доверените хора на Реджеп Ердоган заяви, че правителство им се меси при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас. Премиерът Бойко Борисов дори напусна среднощна среща с турския вицепрезидент Фауд Октай, на която 5 часа бе обсъждан казуса, но до консенсус така и не се стигна.

"Бойко Борисов води угодническа политика спрямо Ердоган. Той непрекъснато му се подмазва. Действително ще станем вилает на Турция, ако продължаваме така. Ако Чавушоглу не се извини, не виждам как ще се случи неговото посещение у нас. Правителството трябва да вземе мерки. Изказването на министъра на Турция е скандално спрямо една суверенна държава. Ако не зачеркнем тази проява, ще позволим още такива и този наставнически тон ще продължи", коментира Тафров.

Илхан Андай подкрепи дипломата и подчерта, че българското правителство трябва да сложи граници спрямо подобни изказвания. Той също така разкри, че това не е първото подобно изказване на турски политически лидер за ситуацията у нас.

"Ако тези дни не последва извинение на турското правителство, на 8 април Борисов не трябва да приема Чавушоглу на среща. Намеса имаше и миналия месец, когато дясната ръка на Ердоган за Балканите Азис Бабушчу на форум с интелектуалци каза, че в смесените райони у нас хората живеят зле, тъй като няма силни лидери. Нашата дипломация спи. Ердоган не е склонен да накара Чавушоглу да се извини. Властта у нас трябва да сложи граници", заяви журналистът пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase