Снимка: архив "Булфото"

Думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила във вътрешните ни работи предизвика разнопосочни мнения в парламента.

Още по темата

"Обединени патриоти" поиска изслушване на външния ни министър Екатерина Захариева заради казуса. Валери Симеонов определи изказването като поредна провокация, а Волен Сидеров настоя, че външно министерство трябва да поиска обяснение от Турция. Той предположи и че премиерът Борисов ще вземе отношение по въпроса.

Досегашният шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък категорично отрече да е имало влияние от страна на Турция за закона за вероизповеданията. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви, че няма информация за такова нещо.

В публична реч външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция е била принудена да се намеси и се наложило България да внесе промени в закона за вероизповеданията. В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

Вчера парламентът пък прие окончателно поправките в закона за вероизповеданията, с които се разсрочиха за 10 години задълженията на Главното мюфтийство.

"Турция постоянно си прави някакви провокации, както беше с турските учебници, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърджали. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България", коментира Валери Симеонов.

Той настоя и че приетите текстове в Закона за вероизповеданията са национално предателство, тъй като се е позволило на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина.

Според Волен Сидеров пък външно министерство трябва да реагира и да поиска обяснение от турския посланик, за да се види какво е изказването на външния им министър. Той обаче призова да се приложи същата строгост, както и към руските изказвания.

"Ако беше руски министър, сега щеше всичко да гърми. Но понеже е турски, там сме по-снишени, но се надявам  МВнР да бъде строго и справедливо както към руските изказвания. Да не ги делим на руски, турски, американски. На всички, които засягат българското достойнство, да отговорим като достойна държава", добави лидерът на "Атака".

Цветан Цветанов пък категорично отрече да е имало намеса от страна на Турция.

"По никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията. В политиката всеки има правото да прави своите изказвания и да бъде чут от избирателите си", каза той.

Цветанов добави и че основната цел на текстовете е била да се ограничи възможността за финансиране на вероизповеданията от чужди държави.

"Нямам информация да има такава намеса. Но в неделя в Турция има избори", отбеляза Карадайъ.

Попитан дали изказването на Чавушоглу има връзка с вота, Карадайъ лаконично отговори, че той посочва само фактите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase