"Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали". Тази надежда изрази снощи премиерът Борисов, но явно тя се оказа напразна.

Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания, каза Бойко Борисов след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция "Снагов" край румънската столица Букурещ.

Още по темата
Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и бе повод изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Премиерът Борисов добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста. Той информира, че изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължават да разговарят по телефона.

"Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", категоричен бе Борисов.

"Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", изтъкна Бойко Борисов.

По думите му турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация.

"Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното", допълни Борисов, цитиран от БТА.

Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания.

"Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България", каза още Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи.

"За съжаление не се разбрахме", завърши Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase