Снимка: БТА
fallback

"Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали". Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу на предизборен митинг в град Текирдаг.

Oще по темата
"В началото много се зарадвах, че както ние бяхме поканили във Варна израелския премиер Натаняху, днес вицепрезидентът на Турция е тук. За изказването на външния министър Чаушоглу - никак не ми е приятно какво са казали там. Сега ще имам среща с вицепрезидента", посочи още българският премиер по време на срещата на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в Букурещ.

Борисов поздрави Румъния за това, което прави като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Той поясни, че на срещата по-рано с Румъния е обсъдено строителството на трети мост на река Дунав и развитието на инфраструктурата между двете страни. С гръцкия премиер Алексис Ципрас е конкретизирано, че през юни ще бъде подписано споразумение за смесена компания за проектиране, строителство и управление на транспортните коридори. Тогава ще бъде направена и първа копка на интерконектора между Гърция и България, който ще бъде с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. метра газ годишно.

България активно доизгражда газопреносната мрежа, допълни Борисов. С Румъния има вече интерконектор. Българският премиер изрази надежда, че в най-скоро време ще започне и изграждането на интерконектор и със Сърбия.

По време на срещата днес е обсъдено още създаването на "пръстен за свързаност" между четирите страни. Този пръстен в южната си част ще включва Северна Гърция, в източната - свързаността между Гърция, България и Румъния, в северната - връзката България - Румъния - Сърбия, а в западната ще свързва Гърция и Сърбия през Северна Македония, обясни пред журанилистите Алексис Ципрас.

Той подчерта, че това е важна инфраструктура, която ще ускори търговията между четирите страни, както и международната търговия, и ще облекчи придвижването на гражданите. Гръцкият премиер уточни, че става въпрос за телекомуникационна инфраструктура, високоскоростни пътища и за енергийни трасета, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 5 години

Станали сте *** на чужди държави сега се правите на обидени.Тоя закон не го гласувах аз.Просто ще си берете последствията от некомпетентността и наведената глава.

94

Уши-нос-гърло

преди 5 години

Чавуш-Оглуш е оглушал,ще трябва да му отпушвам ушите с плесник.

93

Анонимен

преди 5 години

Защо ли се присетих за песен на Висоцки-"если жил ты как свинья,останешься свинею.."

fallback