Общ преглед
Президентът Румен Радев разкритикува остро работата на правителството и парламента при отчета на втората година от мандата си.

Държавният глава поиска радикална промяна на политическата среда и стила на управление и определи ситуацията у нас като "критична". Той смята, че въпросът пред предсрочните избори не е "дали", а "кога", но смята, че трябва реформа в изборните правила.

Президентът призна, че не вижда база за партньорство със сегашния курс на управление и обвини правителството, че нарушава баланса при властите. Радев каза, че би подкрепил и нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България.

Президентът апелира прокуратура, МВР и комисии да навлязат и в "старателно отбягвания периметър на властта".

Радев обяви и че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, които да предложат алтернатива на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната". Съставът му ще бъде обявен с указ в следващите дни.

Корупция, скандални обществени поръчки, лобистко законодателство, липса на промяна на живота на хората към по-добро, растящи бедност и неравенство, чувство за безпътица, демографска катастрофа, бяха само част от неговите критики.

"Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване, последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво, все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане", заяви президентът, според когото законадателният процес елиминира гражданското участие.

"Сривът на доверието и противоречията в управляващата коалиция блокират възможностите за конструктивни реформи. Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват и размер на разпределяне на публичните средства", разкритикува още президентът.

По думите му 2018 г. е катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция.

Според него през изминалата година президентската институция често е била последната бариера за лобисткото законодателство и безотговорни политически действия.

Президентът заяви още, че властта не само не ни приближава до влизане в Шенген и в еврозоната, но ни отдалечава и от критериите за членство в ЕС.

За своята работа през годината Радев отчете успехи във външен и вътрешен план. Президентът заяви, че е задълбочил диалога с всички балкански лидери, а във всички европейски формати е отстоявал принципите на ЕС и интересите на българската страна.

"Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в двустранните отношения“, подчерта президентът.

Той акцентира и на процесите в Българската армия, където критиките му бяха свързани с недостатъчна липса на модернизация и с конкурса за избор на нов изтребител, който определи като "бутафорен".

"Докато порочната комисия за изтребителя в НС от 2017 г. блокира модернизацията за дълъг период, последните решения на управляващите окончателно я опорочиха“, каза президентът. Според него има уместни, но недостатъчни стъпки за преодоляване на некомплекта на личен състав, а трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на армията, които изискват "всеобхватен подход“.

Радев каза, че е наложил вето на 7 закона през годината. "Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство", каза той. Парламентът се е съобразил само с едно от тях – промените в закона за приватизация, но това спести огромни средства на българските данъкоплатци, изтъкна държавният глава. "Пет пъти сезирах Конституционния съд. В два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните разпоредби", изтъкна той.

Според президента единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели. На въпрос за пропуските в работата му, Радев благодари за подкрепата на българските граждани, която му давала сили да продължава напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар