Подкрепата за парламента и правителството задържа нивата си през декември. Това показват данните на изследователския център "Тренд". При оценката за работата на президента обаче се отбелязва спад в положителните оценки.

Социолозите отбелязват, че ерозията в подкрепата към ГЕРБ е спряла през този месец. Управляващата партия запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина спрямо основния си опонент в лицето на БСП.

Още по темата

Според политолога Анастас Стефанов на евроизборите не се очакват големи изненади, независимо, че изследването показва значително близки стойности между ГЕРБ и БСП - разликата е около 1,5%.

"При едни извънредни парламентарни избори ще има мобилизация и положението ще се промени. Тогава трябва да се погледне коя политическа партия как ще мобилизира своя електорат. Левицата в момента е на предела на максимума на своя електорат. Това са около 950 хил. гласа - до 1 млн. При ГЕРБ пък има сериозна ерозия в електоралната периферия. ГЕРБ обаче има възможност да привлече други електорални ядра", обясни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ключови за сегашните резултати са протестите, провели се през последните няколко месеца. Той е на мнение, че ако недоволството се беше отключило през януари-февруари, последствията щяха да са много по-големи.

"Стойностите на доверието на хората към премиера не се променят, в доверието към президента има лек спад. Все пак Румен Радев има вече 2 години опит зад гърба си и независимо от това държи висок рейтинг", допълни Стефанов.

От министрите - Красимир Каракачанов пък се оказва с най-нисък рейтинг - при него се наблюдава спад на доверието с около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase