Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ запазват минималната си преднина пред БСП, отчита национално представително проучване на Изследователски център "Тренд". Той е реализирано в периода 30 ноември - 6 декември, чрез интервю "лице в лице" сред 1007 души на възраст 18+.

От данните става видно, че ако днес в страната се провеждат избори 36% от българите няма да отидат до урните, защото не се припознават в нито една политическа формация и не желаят да гласуват.

ГЕРБ запазва лидерската си позиция (22,2%), но с минимална преднина от 1,5%, спрямо основния си опонент в лицето на БСП (20,7%).

Не се отчита сериозна динамика спрямо предходния месец и при останалите политически субекти.

ДПС задържа третото си място (6,5%) и дистанцията си от Обединени патриоти (4,4 на сто), като разликата между тях е в рамките на 2%.

Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца.

Спад с 4 на сто в положителната оценка за работата обаче се регистрира при президента Румен Радев, като през декември 55% дават положителна оценка, а 27% отрицателна.

35% от българите дават положителна оценка за работата на министър-председателя Бойко Борисов, е видно още от данните на "Тренд".

Най-одобрявани продължават да са министрите Томислав Дончев, за чиято работа 32% от всички запитани дават положителна оценка, следван от Екатерина Захариева (28%), Красимир Каракачанов (27%), Красен Кралев (26%) и Лиляна Павлова (26%).

Спад в положителните оценки се регистрира при министъра на отбраната, като спрямо октомври 2018 г. положителните оценки за неговата работа се понижават от 35% на 27%. В голяма степен това се дължи на скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина, отчитат социолозите.

В дъното на таблицата са министри, чиято разпознаваемост все още е на доста ниски нива, поради което и оценките са тяхната работа са с по-малки натрупвания. 

Българите очакват по-добра 2019 от отиващата си 2018 година

Предстоящите коледни празници дават лек тласък на повишаване на оптимистичните нагласи (от 46% през ноември до 49% през декември), а песимистите спадат от 42% през ноември до 39% през декември.

37% от българите са на мнение, че 2018 година е била добра година за България, докато 43% са на обратното мнение.

"В сравнение с проучването на "Тренд", година по-рано, регистрираме по-лоши оценки в сравнение с тогава, когато повечето българи (47%) са били на мнение, че годината е била добра, докато 36% са я оценили като лоша", коментират анализаторите.

За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра година в личен план, докато за една трета – лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31%, че е била лоша година.

За сметка на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г., очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни.

43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози.

Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти срещу 19%, които са песимистично настроени.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

Вярвайте единствено на себе си.Но не и на тези,които 30 години ви лъжат и ограбват и които станаха милионери и милиардери на ваш гръб.

22

iceblast88

преди 3 години

От проучването става ясно само 1 единствено нещо:Че всички партии общо събрани нямат подкрепата на дори половината гласоподаватели, а това прави този Парламент (както и следващите след него) нелегални. Крайно време е експертно правителство от чужденци които да дойдат и да поемат управлението за 10-20г. докато се изкорени цялото БКП от държавния апарат и партиите. Само и единствено тогава бихме постигнали някакъв прогрес и след това бихме могли да имаме наши избори за нови политици.

21

Анонимен

преди 3 години

Незабавна оставка на дебелия плешив крадец!