Снимка: БТА
fallback

За 77 000 души ще има лична помощ, която ще струва допълнително 105 млн. лв. на държавната хазна, решиха депутатите като приеха единодушно на първо четене Закона за личната помощ, чийто автор е омбудсманът Мая Манолова, а вносители станаха депутатите от "Воля" и БСП.

Oще по темата

Предложеният законопроект дели хората на три групи. В първата влизат тези с най-тежки увреждания и получаващи много ниски доходи в размер под линията на бедност. Това са 14 000 души, които и в момента ползват лични асистенти като услуга, както и децата с най-високата помощ от 930 лв. Личната помощ за тях е по 40 часа на седмица. Предвидената заплата за личен асистент е 1,1 минимални заплати, или 616 лева.

За други 18 хил. души помощта е до 4 часа и за асистент трябват по 313 лв. Останалите 45 704 души с увреждания са с по 2 часа асистентски услуги, като на месец за едно лице се падат по 157 лв.

Според предложенията хората с увреждания ще имат право да избират асистент или правото на чужда помощ - 90,74 лв. Самите майки ще могат да бъдат лични асистенти, като е предвидено те да се осигуряват.

За закона за личната помощ Манолова обясни, че той е кауза на цели 7 национални протеста на майките от инициативата "Системата ни убива" , които участваха в изработването му. "Този закон е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства. Ще им осигури нормален живот", смята Манолова.

Според нея най-важното качество на законопроекта е, че създава устойчивост на социалната помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

Държавата ще дава заплата на маиките за да си гледат децата които взимат пенсия да плащат и на домашният любимец че внася уют в дома

11

Анонимен

преди 5 години

БСП винаги са подкрепяли майките. Даже ден на жената измислиха и го обявиха за социалистически празник. сега някой ще каже ли че майките не са подкрепяни от БСп, като видяхме Мая Манолова да скача?Който скача е червен! който скача е червен! Скачайте всички майки!

10

Анонимен

преди 5 години

всъщност тези 255 - милиона са ДОТПЪЛНИТЕЛНИ? Досега имаха бюджет от над 350 милиона, само сега искат още. Освен това закона за уврежденията се "закотви" за ТЕЛК - прекрасен начин да точиш НЗОК.

fallback