Снимка: БТА

В ЕС всеки шести човек е с някаква степен на увреждане, това са 80 милиона европейски граждани от 500 милиона души. Това съобщи Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че проблемът с хората с увеждания е много сериозен, защото в България те са 739 219 човека, а от тях 27 000 – деца.

Иначе за ГЕРБ се оказа, че нямало драма, че в новия закон за хората с увреждания, който депутатите приеха единодушно, е записано, че вицепремиерът за демографска и икономическа политика, който в момента е Валери Симеонов, ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Още по темата

Просто преди да бъде приет окончателно законът те ще предложат това да е не вицето, а социалният министър, който и в момента председателства Съвета.

"Няма драма, това е първо четене на закона, до влизането в сила на този закон председател на съвета за хората с увреждания е социалният министър, а ние ще направим предложение между първо и второ четене той да продължи да бъде председател", обеща Светлана Ангелова, след като вчера се чуха доста критики, че именно Симеонов трябва да оглави новия съвет, а преди дни използва определението за протестиращите "майки кресливи" с "уж болни" деца.

Дебатът и по този закон нажежи страстите между управляващи и опозиция.

Червеният Антон Кутев обвини мнозинството, че само заради протестите на майките са предприели стъпки за решаване на някои от проблемите им, макар че според него новият закон няма да оправи неща, но все щял да свърши нещо.

Това пък даде основание на Данаил Кирилов от ГЕРБ да му отговори, че експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции, които третират правата на личността.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов също скастри Кутев и се обърна към левицата с молба да спрат да внасят омраза и напрежение.

Кутев пък поиска от него да върне парите, които дължи на държавата, след като Цветанов му каза, че може би има лични проблеми, но не би трябвало да го показва в парламента.

Вежди Рашидов пък скочи, че не всичко е пари, но всичко е финикийски знаци.

"Не си играйте със съдбите и болестите на хората, България има много майки на болни деца, колкото до казаното от Антон Кутев, то и за него се говори, че има фабрика за чоропогащници. Това ли трябва да се говори пред майките на деца с увреждания", риторично попита той.

"Тези хора искат лекарства, да си купят сирене, да има условия да растат децата им, а ние се занимаваме с лични нападки", скочи още той и се обърна към Антон Кутев: "Вие сте като солист на ансамбъл "Филип Кутев", има, няма, вашият глас се чува".

Социалният министър Бисер Петков призна, че новия закон е "трудно родил се".

Според него има недостатъци в проекта, но преди да бъде приет на второ четене той смята, че ще бъдат оправени.

Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.

Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда. Предвижда се още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase