Снимка: БТА, архив

С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов вече не е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС.

Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

Още по темата

Правителственото решение, предложено от премиера Бойко Борисов, е прието неприсъствено, съобщиха от МС.

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси.

Също така съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства.

Осъществява и текущ мониторинг на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения.

Решението на правителството идва след серия от протести на майки на деца с увреждания с искане за оставката на Симеонов, който ги нарече "кресливи жени" с "уж болни деца".

Недоволство предизвика и възможността вицепремиерът да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което става възможно с промени в закона. Те бяха приети вчера от социалната комисия в НС, но днес депутати от различни цветове се изказаха против заради създалото се напрежение. 

Законът за хората с увреждания е първа точка в дневния ред на депутатите утре. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase