Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания? За БСП това звучи като виц, а за ДПС е скандално.

От ГЕРБ пък допуснаха, че може да се направят поправки между първо и второ четене в закона и Симеонов да не отговаря за хората с увреждания.

В закона, който ще гласуват утре депутатите, е записано, че ресорният вицепремиер ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, който в момента е Валери Симеонов. Досега тази функция е изпълнявал социалният министър. Проектът обаче бил обсъждан преди да избухне скандалът между Симеонов и майките на деца с увреждания, който той нарече "кресливи жени", а те пък поискаха оставката му като вицепремиер.

Според БСП идеята тази функция да бъде изпълнявана от ресорния вицепремиер не е лоша, проблемът бил в конкретния човек.

Още по темата

"Звучи като виц, но истината е, че законът е писан много преди да избухне скандалът с Валери Симеонов. На мен не ми изглежда лош самият закон. Проблемът е, че в този случай вицепремиерът е нелепо избран - лоша кандидатура на лошо място. Проблемът не е в закона, а в човека", заключи Антон Кутев от левицата.

Соцдепутатът настоя, че Симеонов не може да изпълнява и друга своя функция - да отговаря за съвета за интеграция на малцинствата. Според него и двата случаи са комични.

От ДПС пък ще настояват да се направят поправки между първо и второ четене, с които отново в закона да се запише, че социалният министър ще оглавява съвета за интеграция на хората с увреждания. Според Хасан Адемов възможността тази функция да се изпълнява от Валери Симеонов е скандална.

Според Явор Нотев от "Атака", които също се обявиха за оставката на Симеонов, това предложение е провокация и за момента не е удачно.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък допусна, че след консултациите между четенията може да се направят поправки в текстовете.

"В закона не се визира името Валери Симеонов, а тази функция да се изпълнява от ресорния вицепремиер. Ясно е, че има напрежение и след консултации този текст може да претърпи преработка", каза тя.

Йордан Апостолов от партията на Симеонов - НФСБ изтъкна, че този текст е записан много преди да избухне скандалът между протестиращите майки и Валери Симеонов.

"Винаги има обществен натиск, когато се върши нещо. Само човек, който не работи, не греши. Когато лежиш на леглото, само тогава не можеш да паднеш", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase