Починалият Адриан. Кадър: Нова тв
fallback

Спешни законови промени трябва да улеснят донорството у нас. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със семейството на починалия Адриан, който е чакал трансплантация на бял дроб две години.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е разпоредил проверка на случая и увери, че ако има несвършена работа, виновните ще понесат отговорността си.

Oще по темата

За седмица у нас починаха трима души, които не успяха да дочакат животоспасяващата интервенция.

"Трябва ни помощ от хората, защото те са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Важно е да не погребваме шансовете за другите, а това са органите", каза братът на Адриан – Алберт. По думите му донорството трябва да бъде популяризирано и улеснено.

Здравният министър уточни, че за да може страната ни да стане редовен член на Евротрансплант, годишно трябва да има 70 донори, а в България те са под 10.

В този случай бихме ползвали европейски клиники, които да извършват транплантациите, докато изградим капацитет у нас.

Ананиев каза, че се свързал със свои колеги от европейски страни, които му обещали методическа помощ. Но без донори няма как да успеем, посочи той.

Министърът е разпоредил да бъде направен регистър на всички нуждаещи се от белодробна трансплантация, за да бъде наблюдавано състоянието им.

Шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова уточни, че законовите промени за донорството ще бъдат подготвени възможно най-бързо и внесени в НС от депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

До 2

преди 5 години

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ БАБА КОРНИ-ЛЪЖАТА-ЧУМАТА Е ЧИСТО ФИНАНСОВО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!

17

Анонимен

преди 5 години

Продължение от 17 тоест опитали са се едва ли не да кажат вие ще приемате българи на преференциални по- ниски цени без никаква реална причина а целта е била да се източват бюджет клинични пътеки и еврофондове като се декларира че пациентите се лекуват на обичайната цена докато те се лекуват на по- ниска и разликата се прибира.Чуждите болници отказали и прекъснали отношения с нашите като за да не се уронва престиж скандала бил прикрит и сега гледаме ефекта българи умиращи веднага.

16

Анонимен

преди 5 години

България е най- либералната държава в света узакони търговията с органи.Сега ще узаконят имотните измами и наемните убийци.Знаете ли защо реално никоя болница не иска да прави трансплантации на българи от коментарите разбирам че мислите че е заради някакви евро глупости.Това е пълна лъжа с която политиците прикриха скандала и си изкиха ръцете с ЕС.Откъде знам лично от част от пациентите.Реалнатс причина е че нашите са се опитали насила да накара чуждите болници да си свалят цените за пациенти.

fallback