Адриан Петков така и не дочака трансплантация. Почивай в мир! Кадър: Нова тв

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали само от началото на годината. Преди два дни си отиде и 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за животоспасяваща трансплантация.

В България подобни операции не се правят, а от месеци здравните власти не могат да намерят чужда клиника, където да изпращат пациентите.

Все още не са обучени български лекари, за да могат трансплантации като тази да се правят у нас – каквато е препоръката на европейски експерти.

Още по темата

"Искам да живея поне още 2 пъти по 27 години, да създам семейство…", казва пред Нова тв през май Илияна Христова.

Почти половин година по-късно здравните власти все още не са намерили решение за нея.

"Аз нямам информация лично от тях, това, което научавам е от медийното пространство. Всеки път информацията е различна", разказва жената.

"При тези заболявания, при които се чака трансплантация, състоянието се влошава с всяка седмица", обясни Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателни заболявания.

Междувременно Илияна диша все по-трудно. Това също уврежда другите органи, а е много важно трансплантацията да се направи докато другите органи са здрави все още.

До май 2017-та българските пациенти се оперират в болница във Виена. От здравното министерство твърдят, че самата болница прекратила договора. Причината се криела в нови регламенти на организацията Евротрансплант, според които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти само от страни, които са пълноправни членки на организацията. България не е.

От Евротрансплант обясняват обаче, че имат само договорка за обмен на органи със страната ни, но не участват в преговорите между България и европейските болници.

"Не може да сме на опашката на класацията в Европа и да искаме някакво специално отношение", коментира директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов.

За да сме пълноправен член на Евротрансплант, трябва да имаме поне 70 донорски ситуации за година, а ние имаме между 15 и 20. Така здравните власти обобщават, че липсата на донори в България, а не продължилите вече година и половина административни неуредици, са забавили трансплантациите.

Междувременно състоянието на хората като Илияна се влошава необратимо. Затова, от министерството решили, че трансплантации ще се правят у нас. Ако има донор, първият пациент ще бъде опериран до седмици. За целта тепърва ще се обучават наши лекари - нещо, което от Евротрансплант предлагат отдавна. Операциите ще се правят в болница "Света Екатерина" и болница "Лозенец", където почина чакащият Адриан.

"Абсолютно готови са и го казвам, защото дойдоха чужди специалисти, кои ги одобриха. Единият спомена, че и в Швейцария няма такива добри условия", обясни д-р Михаил Христов.

Стефан Тамбуев обаче казва, че у нас няма специалисти, които да осигурят рехабилитацията на болните след извършената операция. На това от Агенцията по трансплантация обясняват, че има възможности за диспансерно наблюдение. А за Илияна възможността да бъде оперирана у нас е нова надежда да види утрешния ден.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 години

Друго ни е мисленето и манталитета! На запад, има практика хората да си продават телата още като навършат 18 години. След като умът трупа се използва за научни цели или за трансплантации. Защо това не се въведе и у нас?

4

Анонимен

преди 3 години

ох, много ми е мъчно за това момче, въпреки че съм го виждала само по медиите..Съболезнования на близките

3

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 2Глобално погледнато, на всички родени с пъп времето им е ограничено!Но това не пречи да бъдем хора, когато трябва...