Снимка: Bulgaria On Air

Усложнена остава ситуацията на пациентите у нас, които чакат за белодробна трансплантация. Към момента има 17 души, които са в списъка с чакащи, а състоянието на двама от тях е особено тежко. Това заяви в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR новият изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов.

"Една от жените е в реанимация вече втора седмица. Наистина има много хора, които умират", призна Христов.

Договорът с болницата във Виена изтече през май 2017 г. Това означава, че не могат да бъдат извършвани белодробни трансплантации на българи в чужбина, а заради забавянето много хора умират, докато чакат своя шанс за живот.

Директорът на Агенцията по трансплантации съобщи, че кореспонденцията с болницата в Есен, която е била алтернативен вариант, е замразена. Последното писмо е от 16 август, а в него се казва, че здравното заведение не може да помогне на българските пациенти.

"Крайната цел е белодробните трансплантации да се изпълняват и проследяват в България", отбеляза д-р Христов.

Тодор Мангъров от Асоциация "Пулмонална хипертония" е на мнение, че има форма на неразбиране на проблема от страна на здравното министерство. По думите му пациентите са малък брой и това е позволило на Министерството на здравеопазването да неглижира проблема.

"От 2017 г. до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите. Тези хора умират! По един пациент на всеки два месеца си заминава", алармира той.

Радостина Гетова, която е главен експерт в Агенцията по трансплантация увери, че поддържат връзка с чакащите за трансплантация и държат техните близки в течение със ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase