Снимка: БТА, архив

До края на юни 2019 г. трябва да се изпълнят мерките в приетия от правителството днес план във връзка с присъединяването ни към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. Целта на страната ни е това да стане до юли следващата година.

Освен приемане на редица законови промени от парламента, мерките се изразяват в засилване на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), засилване на рамката за борба с изпирането на пари, модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия и др.

Още по темата

Изпълнението им ще осигури спазването на предварително поетите ангажименти в области на политиката, които са от голямо значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Крайният резултат ще е да се въведе еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Намерението на страната ни за кандидатстване във Валутния механизъм вече получи политическа подкрепа от Еврогрупата.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. чакалня - механизма ЕRМ II. 

Очаква се следващото лято Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви оценката си за готовността на нашата страна да премине в изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase