Архив: Булфото

Мандат за преговори с вързани ръце или просто проверка дали проектът АЕЦ "Белене" е жив и си струва да се рестартира. Около тези две тези се концентрира дебатът в парламента за бъдещето на втората атомна централа.

След като премиерът Бойко Борисов даде заявка, че ще се търсят инвеститори за АЕЦ "Белене", от БСП побързаха и внесоха в парламента искане за падане на мораториума, наложен на 29 март 2012 г. от депутатите, с което проектът бе прекратен.

ГЕРБ също внесе свое решение, само че в него въобще не става дума за вдигане на мораториума, а за търсене на потенциални инвеститори.

Според червения Жельо Бойчев предложението на управляващите реално не дават възможности за водене на преговори на кабинета.

Още по темата

"Вашето правителство ще води този разговор, а вие пращате някой на разговори и му връзвате ръцете, при този мандат, който давате, няма как проектът да се реализира, защото реално мораториумът остава и няма инвеститор, който да се ангажира с проект, при положение, че няма гаранции, че парламентът ще отмени решението си, което съществува в правния мир“, обърна се той към мнозинството.

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити предложението на съпартийците си като обясни, че в тяхното проекторешение е посочено, че искат да се провери пазарния интерес към този проект.

"Даваме такава процедура, при която да се установи този проект жив ли е, има ли икономически интерес към него и заради това е заложено да няма държави гаранции, за да се търси чистата икономическа стойност на този проект“, мотивира се той.

Според ексшефа на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ депутат от левицата Иван Генов най-важното за инвеститорите е да има единна позиция на парламента и правителство по въпроса.

"Това е най-добрият сигнал и ако нещо ще попречи на инвеститорите да имат интерес, това ще е разногласие между институциите и партиите, което означава несигурност, това не трябва да допускаме, ние трябва да покажем, че сме единни“, отсече той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче отсече, че решенията на ГЕРБ и на БСП са напълно противоположни. Той настоя, че никъде в решението няма и ред за строителство за втора атомна централа.

"ДПС поканихме премиера да дойде тук, не за да го унижим, а да разясни на депутатите след като преди да замине за Москва пусна в общественото пространство, че ще се строи "Белене", какво се случи в Москва и какви договорености има, има ли въобще такива“, каза Аталай.

Той призова защитниците за проекта да дадат икономическа обосновка защо са нужни нови ядрени мощности, какво ще се прави с отработеното гориво и т.н.

Според Аталай ситуацията в енергетиката е тежка, защото няма баланс.

"Навремето отвън спряха "Син поток", защото щели да измрат скаридите и рибите на дъното на Черно море, а сега министърът ще е натоварен с една тежест, от която няма как да излезе", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase