Снимка: архив, Булфото

Без да чака управляващите да направят първата стъпка, депутатите от БСП внесоха предложение в деловодството на парламента, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене".

Още по темата
"Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта "Белене", който е необходим за развитието на икономиката на държавата", обясни червеният депутат Таско Ерменков.

Очаква се парламентът да одобри идната седмица премахването на мораториума върху строежа на атомната централа, както иска правителството на Бойко Борисов с мотива, че това ще позволи провеждане на процедура за търсене на стратегически инвеститор, за да се оползотвори вече произведеното и платено ядрено оборудване за проекта.

За това се разбраха вчера ГЕРБ и БСП по време на обсъждането в четвъртък в парламентарната енергийна комисия на доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за възобновяване на атомния проект.

След шест години престой под мораториум Петкова смята, че сега той трябва да падне, защото НЕК е платила вече близо 1.2 млрд. лв. за оборудването за строежа, след като бе осъдена от руската "Атомстройекспорт".

Това налагало да се направи още един опит за реализацията на спирания на два пъти за повече от 30 години проект.

Според Петкова е несериозно да се водят преговори с потенциални инвеститори в условията на мораториум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase