Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"В нова фаза сме - нов проект "Белене". Той трябва да бъде поставен на съвсем различни основи. Нашата идея е това да бъде изцяло бизнес проект", посочи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Днес парламентарната комисия по енергетика разгледа рестарта на проекта "Белене" и реши, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да възобнови действията по търсенето на инвеститор, но без да се дават държавни гаранции за изграждането на атомната централа.
Oще по темата


Според Биков трябва да бъде гарантирана бизнес логиката през търсене на инвеститор, който да поеме ангажимент и риск как ще се продава ток на конкурентна цена и по никакъв начин българските граждани да не бъдат ангажирани допълнително.

"Да продаваш ядрени реактори не е като да продаваш краставици на пазара", каза той по отношение на варианта закупените от България реактори да бъдат продадени.

В предаването "Денят ON AIR" Биков посочи, че предстоят разговори с различните инвеститори и подчерта, че ГЕРБ и БСП имат различен подход към проекта "Белене".

"На нас ни трябва печеливша ядрена централа и да създава различни възможности за българите, а не да ги ангажира. АЕЦ "Белене" с разумни параметри и разчет", обясни той и добави, че от БСП настояват АЕЦ "Белене" да бъде изградена на всяка цена.

Биков определи като "неприятен инцидент с много опасен човек" престрелката в Ботевград, при която бе убит избягалият затворник Владимир Пелов. Депутатът изради надежда, че вторият избягал от затворник ще бъде хванат.

"Никъде не е казвано, че се е разхождал в Ботевград и е бил част от живота на града. Ако беше лесно щяха да го хванат. Търсен е активно, имаше акции - органите на МВР са имали посока на работа", каза Биков.

Според него няма война, а сериозни преговори по темата за пакета "Мобилност", който скандализира българските превозвачи.

"Отпаднаха тези текстове, които много ни притесняваха. Появиха се нови текстове, които пак ни притесняват. Битката не е свършила, но е относителна победа, че успяхме да отложим година и половина това решение и да махнем текстовете, които ни притесняват. Българското предложение и предложението на Макрон - това са двете в Европа", коментира Тома Биков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

Вземете проверете статистиката за пуснатите през последните години нови мощностти по света. Колко са от възобновяеми източници и колко са от аец. Вижте и на какви цени се продава енергията. Гробницата белене е най голямата глупост в цвлата ни нова история.

29

Анонимен

преди 5 години

От такива като тази ***, която обикаля сутрешните студия сме на този хал

28

Анонимен

преди 5 години

Бойко стопира Белене. Ако той е глава на фотоволтаичната мафия, то тогава тя е стопирала Белене.

fallback