Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА
fallback

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Oще по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

221

Боби

преди 5 години

До Смешно еСмешното е че не Русия е наш враг а ние станахме нейни врагове.Малко инфо за размисъл България практически с изключение на АЕЦ и София вече на други места няма никаква ПВО(разбирай ЗРК комплекси)До Варна започна да действа команден център на САЩ/НАТО - центъра е цел на ядрените ракети на РФ(ОТНОВО) - тези центрове за тъй нареченото СМЕСВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ са единственото преимущество което САЩ има над другите армии по света и са ПЪРВОСТЕПЕННА ЦЕЛ ЗА РУСКИТЕ РАКЕТИ - НИЕ СМЕ МИШЕНА

220

Анонимен

преди 5 години

Смешен си Ти,90% от въоръжението за добро или за лошо ни е руско производство, така че не можем с лека ръка да теглим чертата.

219

Боби

преди 5 години

Относно плановете на нашето МО1. 150 бронемашини - искат да са колесни - ИДИОТЩИНА 1/3 от България е планини това означава че там тези машини не могат да достигнат - но са идеални за "МИРОНАЛАГАЩИ" ОПЕРАЦИИ - тоест нашите военни да са ПУШЕЧНО МЕСО на НАТО2. Искат самолет втора ръка - 2 години освежаване и доставка, още една обучение на пилотите и след 12-15 години сме на същото дереджеАко самолета е нов след 15-20 год ще мислим за модернизация за следващите 20 год експлоатация

fallback