Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase