Снимка: БТА

Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно поради некомплектованост в личен състав и остаряла бойна техника, заяви президентът Румен Радев след края на КСНС, който продължи близо 5 часа.

Още по темата
"За 1 година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с 1 година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна", отчете държавният глава.

По думите му, след проведеното заседание днес, КСНС се е обединил около това, че съществените промени в геополитическата среда изправят националната ни сигурност пред нови предизвикателства.

"Неразрешените кризи с геополитическа значимост, процесите на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани, международният тероризъм, миграционният натиск, конфликтите в Близкия Изток и Азия, продължават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия регион, а и в евроатлантическата зона като цяло", посочи държавният глава и отчете, че се развиват паралелни процеси на съперничество и сътрудничество.

"Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем", изтъкна държавният глава. По думите му всички в заседанието са се обединили около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка.

"Изграждането на способности означава и ясна, дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната. Необходими са своевременни действия за пресичане на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители и престижа на военната професия. Подчертана бе необходимостта от силна обществена и политическа подкрепа и изпълнени конкретни мероприятия за преодоляване на недостига от способности на Въоръжените сили при изпълнение на задачите по различните мисии", посочи Румен Радев след заседанието и изброи 5 мерки, които са записани в решението на КСНС.

Ето ги и тях:
 
1. Актуализиране на „Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.“ в съответствие с поетите ангажименти в "Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г." Срок – октомври 2018 г.

2. Преразглеждане на плановете на Министерство на отбраната за преодоляване недостига от личен състав и набелязване на нови конкретни мерки – септември 2018 г.

3. Ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание – юни 2018 г.

4. Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение – септември 2018 г.

5. Законодателната и изпълнителната власт да обединят усилията си по привеждане в изпълнение на поетите ангажименти по т. 1 от заседанието на КСНС, проведено на 30 май 2017 г.  – септември 2018 г. Тази последна точка касае най-вече осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажирани съответно на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа.
 
"Призовавам институциите да се отнесат отговорно към проблемите на Въоръжените сили и към сигурността на българските граждани. Призовавам за делово и отговорно отношение към нашите съюзници. Виждате, обстановката е такава, че времето за обещания и декларации изтече. Дела трябват!", завърши президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase