Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е поискал да се прецизират текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Повод за това е случаят от Пловдив, при който лекарят д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха.

Правосъдният министър Цецка Цачева разясни пред журналисти в МС, че ще се търси баланс на защитата на личността и имуществото, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

След обсъждане с НПО, магистрати, депутати и др. в кратко време работна група ще предложи съответните законови промени.

Още по темата

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че "гражданството не е специалист в материята", но усеща тежестта на случващото се и престъпленията върху гърба си, затова иска промени.

По думите му в последно време рейтингът на полицията се повишава и гражданите търсят все повече органите на реда, но случаят в Пловдив не е бил такъв, макар да е трябвало. Радев смята, че е било правилно това, че полицията забави информацията за убийството три дни.

"Спомняте си шесторното убийство, тогава пък казваха – постоянна информация и бяхме обвинени в обратното", обясни министърът и уточни, че полицията не е имала право да дава информация заради прокуратурата и преди да се установят фактите.

В началото, когато задържахме д-р Димитров, знаехме само едно нещо, че той има незаконно притежавано оръжие, съобщи Радев.

Във връзка с решението на кабинета за оттегляне на Истанбулската конвенция от парламента, Цецка Цачева заяви, че има нужда от законови промени за превенция и противодействие на насилието над жени, в това число и домашното насилие. Измененията са свързани с Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие, като по проектите се работи от 2016 г.

Промените ще бъдат внесени, след като Конституционният съд се произнесе по спорната конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase