Снимка: архив "Булфото"
fallback

ГЕРБ се похвалиха с добър бюджет за следващата година и обвиниха БСП в създаване на пречки по време на гласуването му.

"Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания", каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Последните два дни депутатите заседаваха до късно през нощта, дебатирайки и приемайки бюджета за догодина.

"БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека" каза Стоянова пред bTV. Тя се възмути, че депутат от БСП дори е чел предложение на Министерския съвет, само и само да заема време.

Oще по темата

Менда Стоянова обобщи, че има 2,5 млрд. лева повече разходи от планираните в сравнение с предишната година. Шефката на бюджетната комисия е убедена, че много сектори ще го усетят.

"Най-много пари отиват в образованието, здравеопазването и сигурността, както и в  социалната сфера", обобщи тя.

Тя коментира и критиките на опозицията, че се наливат пари в нереформирани сектори, каквито са именно образованието и здравеопазването.

"В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители", каза Стоянова. Тя отхвърли критиките за недофинансиране на БАН и обясни, че освен пари, там трябва да има и реформи.

Вчера учените от БАН опънаха черни знамена в знак на протест срещу малкото пари, които държавата им отпуска за догодина.

"Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциалът на учените и да се получи максимален ефект", обясни Стоянова.

Тя коментира и скандала около отпускането на пари за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски". Депутатите от мнозинството отказаха да отпуснат малко над 1 милион за обновяването му. Причината за това Менда Стоянова обясни с процедурна грешка на БСП, които искали да внесат предложението за повече пари не по правилата.

"В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 6 години

Ако всеки заслужаваше парите си, както Менда обясни на БАН, то парламента трябваше да кара на мускули от началото на мандата си! И не само те.

36

Хамлет

преди 6 години

Госпожа МЕНТА Стоянова си опънала гушата като за гилотината.

35

До 35

преди 6 години

Там е проблемът - кой оценява проектите?Пари за научно-изследователска дейност се отпускат, но като чуеш чии и какви проекти са отхвърлени и кой е получил финансиране, иде ти да забегнеш в дън гори Тилилейски и да заживееш като Магули.

fallback