Снимка: БТА, архив
fallback

Премиерът Бойко Борисов заподозря опозицията, че иска да свали правителството чрез вота на недоверие заради намалелия външен дълг.

Oще по темата
"Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства", казва той пред министрите на заседанието на правителството, според стенограмата.

"Добри са ни резултатите. Догодина трябва да сме още по-добри", коментира той цифрите, обявени от зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. 

Ананиев информира, че Министерството на финансите очаква в края на годината ръстът на брутния вътрешен продукт да стигне 4 процента, а безработицата да бъде около 6,5 на сто. За периода януари – септември са събрани с 1 750 млн. повече приходи спрямо същия период на миналата година, което е ръст от 8,7 на сто. Когато има такъв ръст, който надхвърля ръста на брутния вътрешен продукт, както е в случая, показва, че имаме повишена събираемост и сериозна борба със сивата икономика, заявява Ананиев.

Към 30 септември имаме излишък от 2 420 900 хил. лева, което представлява 2,4% от брутния вътрешен продукт. Фискалният резерв към 30 септември е 11 900 млн. лева.

"Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…", пита Борисов, а Ананиев отговаря: "Гледали са друга държава и други цифри, сигурно". По думите му в края на годината ще завършим с балансирано бюджетно салдо, макар че по закон имаме дефицит от 1,4%.

"Все пак да напомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното правителство по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят. Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. Още повече, че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по "АЕЦ Белене", така че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща. Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани", заявява Борисов.

Ананиев пък допълва, че догодина няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз, казва зам.-министърът.

Борисов дава срок до 15 януари за оптимизиране на административните услуги така, че хората да усетят това.

"МВР със своите административни услуги е едно от лицата на административната реформа. Там не се ли справим, значи не сме се справили. Те са няколко министерства, които имат пряк допир с хората – там, където са гишетата за документи за самоличност, свидетелства за управление на моторни превозни средства… Там най-вече трябва да сме брилянтни", казва той.

Премиерът коментира и възможността за намаляване на цените на роуминга с държавите от Западните Балкани.

"На Московски паметник трябва да му направят след това, ако успеем да го направим", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

ИСТИНА

преди 6 години

Външния дълг на България е 42 милиарда и 420 милиона долара към днешна дата! Има го във американския сайт глобал файър пауър GFP rating 2017. Там България е на 67 място. Има всичко за страната колко петрол консумираме какви резерви имаме. Американците са много стриктни и точни.

174

Анонимен

преди 6 години

Много късно ще разберете , че ГЕРБ е антибългарска партия, дори правнуците ви няма да могат да изплатят дълговете на България, направени от ГЕРБ-ерската мафия.

173

Анонимен

преди 6 години

Външният дълг на България клони към 40 милиарда долара. Някой вярва ли на данните от Министерството на финансите?Само си припомнете финансовите министри, единия(Дянков) показваше постни пици, пък водеше любовниците си - секеретарки из скъпи курорти .

fallback