Снимка: архив, БулФото

Опозицията ще внесе вота на недоверие към правителството след окончателното приемане на държавния бюджет. Това стана ясно след среща между парламентарните групи на БСП и ДПС в парламента.

Още по темата
"Констатираме, че и двете политически сили имат решение на своите органи на най-високо ниво за това, че това правителство и водената от него политика е вредна и опасна за страната. Така че парламентарните групи са упълномощени да ползват всички демократични средства за искането на вот на недоверие и оттам - свалянето на правителството от власт", заяви Жельо Бойчев от левицата.

По думите му вот на недоверие заслужава всяка една сфера от това правителство, но от БСП са предложили фокусът да бъде борбата с корупцията.

"Изразиха се различни мнения, че това може да се насочи и към сферата на националната сигурност, и към здравеопазването, демографската политика. Остана допълнително да бъдат уточнени мотивите за този вот и конкретната тема и фокус", допълни Бойчев.

Той настоя, че ще се търси широка подкрепа в парламента, както и в обществото, за да бъде вотът успешен и да постигнат целта си - свалянето на кабинета "Борисов".

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев също отбеляза, че парламентарната група е получила задача от централния съвет да демонтира този кабинет, защото е вреден за страната.

Той се съгласи с първата тема на вота - провал на борбата с корупцията. По думите му може да се говори за корупция и във всички други възможни мотиви за вот на недоверие - в здравеопазването, в образованието, в националната сигурност. От ДПС са предложили и друга тема - провала на демографската политика.

"Имаме четири теми. Следващата седмица трябва да изберем една от тях - провала на борбата с корупцията, националната сигурност и отбрана, демографската политика и политиката в здравеопазването", обобщи Йордан Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase