Снимка: архив "Булфото"
fallback

ЦИК изготвя проект за въвеждането на дистационно електронно гласуване, което да се приложи на изборите за евродепутати през 2019 г. От комисията обещават на вота за европейски парламент да можем да гласуваме със сигурност и машинно.

Това стана ясно от думите на шефката на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева – Робинсън. Тя обаче даде да се разбере, че има много рискове в процеса – кратките срокове, местата за гласуване при повсеместно машинно гласуване и др.

"ЦИК като партньор на Държавната агенция за електронно управление реализира в момента проект за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, което да се приложи още на изборите през 2019 г. за евродепутати", каза Алексиева преди конференция, посветена на електронното гласуване.

Oще по темата

Форумът е организиран от Обществения съвет към ЦИК и е предизвикан от големия обществен интерес към дигитализацията на изборния процес.

Проектът за въвеждането на дистанционно електронно гласуване на практика е анализ на добрите практики по света за провеждане на този вид гласуване и използването им за изграждането на нашата система, каза Алексиева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че сроковете за проекта са изключително кратки - до края на ноември тази година. На базата на анализа членовете на ЦИК ще предложат на парламента да промени текстовете, свързани с въвеждането на електронното гласуване.

"На следващите избори през 2019 г. със сигурност ще приложим машинното гласуване. Надявам се да можем да приложим и дистанционното електронно гласуване", каза още Ивилина Алексиева.

Тя обясни, че в анализа до депутатите ще бъдат представени както позитивите, така и рисковете от въвеждането на повсеместно машинно гласуване.

Един от тях е проблемът с осигуряването на електронно машинно гласуване в подвижните избирателни секции, на корабите, плаващи под български флаг, в домовете за стари хора, лечебните заведения, затворите, както и местата извън страната, тогава, когато се произвеждат избори в два тура, каза Алексиева.

Според нея най-добре би било, ако парламентът въведе поетапно машинно гласуване, изключвайки някои категории от него.

На конференцията специалисти и експерти от Обществения съвет представиха своя опит от прилагането на електронното гласуване в различни държави от света.

"Когато говорим за електронно гласуване - то има много видове и дебатът по тези въпроси, както и за въвеждането на информационните и телекомуникационни технологии в организацията на изборния процес в по-широк смисъл, е необходим. 21-ви век е дигитален, технологиите навлизат все по-мащабно в ежедневието ни, необходимо е да стане ясно как те ще навлизат в организацията на избори и референдуми", каза още шефката на ЦИК.

Тя обаче призова и обществото да бъде запознато с евентуалните заплахи от използването им, предвид зачестилите хакерски актаки в световен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ ! ПЪЛЕН БОЙКОТ И ТРЕП..НЕ НА ИЗЗЕДНИЦИТЕ

9

А бе

преди 6 години

До Анонимен"И ти ще станеш стар дедо да те питам тогава"Тия младежи не гласуват,а после-недоволни!Като добър старец(50г) питах дъщерята за кого да гласувам,та да не и проваля бъдещето евентуално,тя ми казва,че не се интересува от това!И аз какво да правя при това положение?Накрая(понеже не харесвам никого) гласувах за Патриотите-сеир да има.Обаче и там геле-откак налапаха кокала въобще не са забавни-бързо се усвоиха.Впрочем,успях да накарам щерката да гласува-излъгах я,че ще я глобят,хи-хи.

8

ТHE Патриот

преди 6 години

Електронното гласуване е пълна пародия и още по лесен начин статуквото да фалшифицира резултатите за справка вижте какво се случва при всички избори във ФАЩ,някой кандидати имат даже негативни гласове! партия ГЕП се чуди какво да измисли за да не изпусне мървешкият си захват над властта!

fallback