Снимка: БТА

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, които разговаряха днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

"Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот, независимо дали това става в България или в чужбина", подчерта Румен Радев. 

Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България. На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. 

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Румен Радев прие поканата на Ивилина Алексиева да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха", домакин на която е българската ЦИК на 9 и 10 ноември т.г.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 месеца

Аз и така не гласувам за това пълно псевдо политическо фалшименто в България но ще ми е любопитно какаво ще стане ??

18

Анонимен

преди 4 месеца

Както ми каза веднъж Емел Етем-Борисова-ВАЖНОТО Е ДА ГЛАСУВАШ НЕ Е ВАЖНО ЗА КОГО! и СЕ ЗАСМЯ-сещайте се !?!?!?

17

ААА

преди 4 месеца

Браво! Честито! Сега вече резултатите от изборите ще са готови още преди началото на изборите! Дистанционното гласуване е ВРЕДНО за демокрацията, и благословенно за плутокрацията! Сега тия от напр. Столипиново, ще могат да гласуват "дистанционно" от Северния полюс :)