Снимка: Булфото, архив

Въоръжените ни сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си за гарантиране на националния суверенитет, по колективната отбрана на НАТО и политиката за сигурност в ЕС. Това констатира Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който служебното правителство прие и предлага на Народното събрание да приеме.

Още по темата

Вицепремиерът Стефан Янев заяви, че причините за това са свързани със системното недофинансиране на армията в последните години. Бойната техника е остаряла, нараства некомплектът на личния състав с между 25-30%, каза още Янев.

Все пак военният министър уточни, че модернизацията на армията няма да бъде засегната. В средата на миналата година Народното събрание даде ход на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за ВВС и два многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС.

Янев обяви, че се работи по още един голям проект за модернизация - за основна бойна машина на Сухопътните войски. Когато бъде готов, той ще бъде внесен в Народното събрание за вземане на решение.

Вицепремиерът съобщи, че се подготвя национален план за постигане на разходи за отбрана от 2% от БВП, съгласно решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс. По плана ще се търси траен политически консенсус за незабавно увеличение на бюджета за отбрана, което ще е приоритет на МО през 2017 г.

Над 2700 военнослужещи са участвали до края на 2016 г. в операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция, пише още в доклада.

През миналата година във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е била съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението. В тях са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase