Снимка: БТА

България е лоялен партньор на НАТО и има съществен принос в различни операции на Алианса – от Косово, през Афганистан до Украйна.

Това обяви адмирал Манфред Нилсън от Щаба на съюзното командване на пакта по трансформациите. Той е един от ръководителите на финалния етап учението на френския Корпус за бързо реагиране "TRIDENT JAGUAR 2017" на полигона Ново село. Сред официалните гости бе и президентът и главен командващ Румен Радев.

"Учението цели проверка на способността на страната-домакин, каквато е България, да осигурява поддръжка по време на съвместни действия на партньорските военни сили и да развие способността на нашите военни части за съвместни действия", каза ръководителят на учението от българска страна ген. лейтенант Любчо Тодоров, цитиран от "Фокус".

Адм. Нилсън обясни, че днешното учение демонстрира готовността на НАТО за провеждане на съвместни операции по границите на Алианса по време на кризи. Той е убеден, че то съществено ще подобри взаимодействието на представителите на различните въоръжени сили.

"Без съдействието на България подобно бойно разгръщане на би могло да бъде защитено", каза командирът на Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция, генерал-лейтенант Тиери Корбе.

Президентът Радев присъства и на демонстрацията на командния център на учението, откъдето се ръководи хипотетично разрешаване на кризата с определена държава.

Учението на Корпуса за бързо реагиране-Франция приключва на 17 март в България и Норвегия. В него участват близо 1 000 военнослужещи от 25 държави.

На учебен полигон "Ново село" е разгърнат Щаба на Корпуса за бързо реагиране – Франция. Учението "TRIDENT JAGUAR 2017" е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase