Снимка: архив БТА

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова изостри тона си към новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От вчера трите дами са в задочен спор – поела ли е България ангажимент да строи нови бежански центрове у нас.

Вчера Йотова обяви, че правителството на ГЕРБ е получило пари за това. Бъчварова отрече, а днес Нинова обвини МВР-шефката в разминаване с Брюксел.

Още по темата

Малко след това ГЕРБ свика извънредна пресконференция, за да отвърне на обвиненията. Бъчварова обяви, че "тези две госпожи" не могат да четат официалната документация. Тя разясни, че 130 млн. лв. от дадените от Европа пари са отишли за охрана на границата, която се признава, че е външна на ЕС.

"Днес тези две другарки се опитват да опровергаят този жест към България. Това е срам за държавата ни", каза Бъчварова, цитирана от "Фокус".

"Неудобно ни е пред гражданите, че ги занимаваме с тези сметки просто защото тези две другарки не могат да четат официални документи", каза още Бъчварова.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев припомни дипломатичните совалки на премиера Бойко Борисов от лятото, благодарение на които България получи парите за противопоставяне на бежанския поток.

"Спомняте си визитите при Ердоган, в Германия, посрещането на Орбан", напомни Радев. Според него всичко това било с цел България да се утвърди като външна граница на Евросъюза.

"Още Румен Радев или Илияна Йотова не са влезли в президентството, а ние вече започнахме да си мислим за импийчмънт", каза още Радев.

Малко по-късно Йотова прати писмо до медиите, което съдържа отговора на еврокомисаря по миграциите на неин въпрос за средствата за справяне с миграцията, които потвърждават нейните твърдения.

"Бих искала да задам въпрос на госпожа Румяна Бъчварова - обвинява ли тя комисар Аврамопулос в лъжа, тъй като числата относно отпуснатите средства и новите центрове се съдържат в неговия отговор?", пита още новоизбраната вицепремиерка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase