Снимка: Булфото, архив

АБВ остро нападна външния министър в оставка Даниел Митов и го обвини, че връща времето на "лова на вещици".

Лидерът на партията Георги Първанов пък е пратил писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, с което настоява да отзове незабавно консула ни в Ниш Едвин Сугарев заради негови изказвания, "нарушаващи изискванията на дипломатическия пост".

Причината за това са нападки на Сугарев към новоизбрания президент Румен Радев между първия и втория тур на вота. Консулът твърди, че след избора на генерала бъдещето на страната ни в Европейския съюз и НАТО е под въпрос.

"Изказванията на Сугарев съдържат скандални оценки за политиката на чужди държави с потенциал на крупен международен гаф, който може да влоши авторитета на България и отношенията й със съответните държави", коментира депутатът от АБВ Георги Кючуков.

Според него Сугарев всява раздор в отношенията между САЩ, Русия и България.

Въпреки че изказванията на консула ни в Ниш могат да ни навредят, Даниел Митов не е взел никакво отношение по въпроса, твърдят от АБВ. Депутатите на Първанов са недоволни и от цялостната политика на външния министър, който вече е в оставка.

Външнополитическият съветник на АБВ Георги Димитров го обвини, че сменя 1/3 от кадровия състав на министерството в последния момент. Освен това и президентът Росен Плевнелиев прекалявал с намесата си, защото назначил много посланици в последните месеци на мандата си.

20% е политическата квота при дипломатическите назначения, но тя вече е надхвърлена. Назначават се хора без опит, без ранг и то на важни места, а в същото време опитни дипломати са пратени на далеч по-неатрактивни места, упрекна Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase