Снимка: архив "Булфото"
fallback
Президентът Росен Плевнелиев нарече 6 септември един от най-светлите и паметни страници в новата българска история. 
 
"Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ", каза той в изявление по повод празника.
 
Държавният глава напомня, че народът ни е намери сили да се противопостави на "егоистичните планове на Великите сили" броени години след своето освобождение. 
Oще по темата
"С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: "Братя! Часът на нашето съединение удари!", пише президентът. 
 
Той акцентира на решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация, които доказали, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба. 
 
Президентът припомня, че преди 131 години предците ни са издигнали своя глас и са показали на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение.
 
"Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света", се казва още в изявлението на държавния глава.
 
Той призовава и да съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 7 години

До Факти и историяСтига гнусна антибългарска и проруска пропаганда! В Санстефанския договор никъде не се споменава името на Българияа се говори за "руско-дунавска Балканска област". В тайнияруско-австроунгарски договор от 1876 г. има клауза да не се позволява да има нова голяма държава. Поне днес престанете безродата сирусофилщина.

96

Факти и история

преди 7 години

До история и фактиВ Берлин Западна Европа разделя България на 3. Ако не бяхме разделени нямаше да има необходимост от Съединение, Балканска и Междусъюзническа войни, участие в Първата и Втората световна война.След Съединението губим Кърджали и района, които са отделен от нас пак от западняците.

95

Анонимен

преди 7 години

toya e sram za BG

fallback