Снимка: Dnes.bg

Пловдив празнува 131 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. За първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати, които показват живота у нас от Освобождението на България до втората половина на 20 век.

Те вече са изложени в историческия музей в града, а експозицията ще бъде открита официално довечера. Тя ни връща десетилетия назад във времето и ни разказва за тютюневия бизнес, както и за първата консервна фабрика в България, която се е намирала в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да видят и първите градоустройствени карти на града.

"Един от най-интересните експонати е най-старата ръчна пералня, която е запазена в Пловдив. Тук може да се види и автентичен хладилник на почти век", разказа пред Dnes.bg Пламен Четелязов, който е уредник в Исторически музей - Пловдив.

Както историците, така и пловдивчани са разделени в мнението си печели или губи Пловдив от акта, с който е отстъпил на София правото да бъде столица на обединена България.

"Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица", твърди директорът на Исторически музей - Пловдив Стефан Шивачев. Той отбелязва, че Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история и според него, важни са уроците, които то ни е дало.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

"Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: "Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад", казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

"Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 131 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове", сподели още шефът на Историческия музей под тепетата.

"Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес", смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase