От поща уж в Еврокомисията се изпращат мейли с опорни точки как да бъде оплюта българската кандидатка за генерален секретар на ООН в социалните мрежи, за да може да бъде заместена от "КГ", пише "24 часа"

"Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена", написала е вицепрезидентката на Европейската комисия Кристалина Георгиева в профила си във Facebook. "От тази сутрин се разпространява и-мейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН. Въпросният "препратен и-мейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо. Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди", призовава Георгиева.

Имейлите са подписани от Радмила Недева и привидно са изпратени от поща на европейската комисия. Според сайта на ЕК в екипа на Кристалина Георгиева наистина има такава жена - тя отговаря за архив, документация и публикации. На сайта е даден и същият адрес, от който уж идват указанията за оклеветяване на Бокова.

Въпросните писма започват така: "В приложен файл Ви изпращам насоки за коментари в социалните мрежи по темата – избор на генерален секретар на ООН. Както знаете, г-жа К.Г. следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки-мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат, тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция", се гласи в текстът на фалшивите писма.

В писмото се дават и идеи за примерно статии, с които да се очерни Ирина Бокова. 

"Отчитането на постовете Ви ще бъде извършвано от специално наета за целта фирма, въз основа на което ще бъде извършвано и заплащането на Вашите услуги", се подчертава още във фалшивия имейл.

От екипа на Кристалина Георгиева разпространиха имейл до медиите, в които категорично отричат, че те стоят зад фалшивите писма. От там подчертават, че става въпрос за измама - сайт за израпащнето на фалшиви имейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

"Техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил използван и преди за подобни атаки, срещу членове на ЕК", се чете още в позицията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase