Снимка: архив Булфото
fallback

Военният министър Николай Ненчев е номинирал военното аташе на България в САЩ бригаден генерал Цанко Стойков за командир на Военно въздушните сили (ВВС).

Постът се оваканти след като досегашният шеф на военната авиация ген. Румен Радев подаде оставка. Той подаде рапорт за напускане с мотива, че не е съгласен партньори от НАТО да охраняват въздушното ни пространство срещу заплащане. Малко по-късно Радев прие да бъде кандидат за президент на левицата.

Oще по темата

Днес Ненчев обясни, че се надява до началото на следващия месец назначението на ген. Стойков да стане факт.

Предложението на министъра трябва да бъде гласувано от Министерския съвет, след което президентът да издаде указ, съобщи "Дарик".

Ген. Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Има висше образование с квалификационна степен "магистър".

Военната си квалификация получава във Военновъздушния колеж "Максуел" Алабама, САЩ, Военната академия "Г. C. Pаковски", ОУ на ОТФ от ВВС; ВHВВУ "Г. Бенковски" - летец пилот за ВВС.

На военна служба е от 1987 г., а във военно звание "бригаден генерал" е от 1 юли 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 години

39, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ ТОЙ Е ***, А ТИ НЕ СИ, ЗАЩОТО Е БИЛ ВОЕННО АТАШЕ В САЩ, А АКО БЕШЕ ТАКОВА В ЯПОНИЯ- ПАК ЛИ ЩЕШЕ ДА ГО НАРЕЧЕШ ***- ХАЙДЕ ХОЛАН- ПО МАЛКО ГЛЕДАЙ ТАЛАВИЗИЙКА АЛФА- ТЯ ТЕ ПРАВИ ОПРЕДЕЛЕНО ЗЛОБЕН, ТЯ ДЕЙСТВА КАТО СЕКТА- А ТЕТКИТЕ ТАШЕВИЦИ СА УНИКАЛНИ МАТРОНИ ОТ СЕЛСКИТЕ/КВАРТАЛНИ ПЕЙКИ, ЗАВЪРШИЛИ АОНСУ И РАБФАК- РАЗБИРАТ ВСИЧКО АМА НЕ СЪВСЕМ.

27

Анонимен

преди 7 години

До СтефановМного интересно, като е "американски" кадър дали ще предпочете F16 пред Тайфун или Грипен?-----------И Грипен, и Юрофайтър в нашите условия са нонсенс, така че няма какво да се предпочита - Ф16 е единственият реален кандидат. Грипен е екзотика, на която сервизната база е на другия край на Европа. Юрофайтър е непостижим лукс.

26

Анонимен

преди 7 години

На вниманието на статиодраскачката:Почитаема Верче К. Александрова, думата "аташе" е от мъжки род.

fallback