Снимка: архив Булфото

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев подаде оставка, съобщиха от Министерството на отбраната.

Радев е подал днес рапорт за освобождаване от военна служба поради придобито право на пенсия. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури, информират още от пресцентъра на военното министерство.

Още по темата

По информация на "24 часа" обаче ген. Радев е посочил като мотив за напускането си несъгласие с концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане.

Според източници от червената централа именно ген. Радев е най-актуалното име за левицата. На Бузлуджа лидерката Корнелия Нинова обеща двойката да е обща с АБВ и да я съобщи на 14 август. Но описа нужния кандидат като човек с твърд характер, твърда ръка, защитник на нацията.

Още тогава се появи неофициална информация, че именно ген. Радев ще е левият кандидат за президент. За негов подгласник бе споменато името на Весела Лечева или на Ивайло Калфин, които били приемливи и за АБВ и за "Движение" 21.

Лечева обаче се отказа, а Калфин нарече спекулация информацията, че ще е вице на ген. Радев.

Ген. Радев за втори път подава оставка от поста. Преди година той си хвърли рапорта за напускане заради хроничния недостиг на пари за гориво и резервни части за военната авиация. След спешна среща с премиера Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 млн. лв. за ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase