Снимка: архив Булфото

АБВ и БСП са все по-близо до обща кандидатура за президент. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на партията на Георги Първанов, Румен Петков. Той нарече един от кандидатите на социалистите, ген. Румен Радев, "изключително подготвен и достоен човек".

"Категорично сме по-близо до обща кандидатура за президент с БСП, всеки извървя своя път, всеки със своите отговорности. Всичко, което надживяхме, надявам се да е за добро", каза Петков, цитиран от БТА.

Преди две седмици АБВ обяви, че ще проведе нови преговори с БСП за обща кандидатура за президент. Тогава партията номинира лидера си Георги Първанов и Ивайло Калфин за държавен глава.

Още по темата
Днес Петков потвърди, че отиват на преговоритес БСП с тези две номинации.

Той похвали и кандидата на социалистите ген. Румен Радев. Петков обаче отказа да отговори дали формацията на Георги Първанов би застанала зад Мая Манолова или друга чисто партийна кандидатура на социалистите.

"БСП преживява тежък период, Корнелия Нинова оглави партията в труден етап от политическа и организационна гледна точка", коментира зам.-шефът на АБВ скандала между Стефан Данаилов и Мая Манолова. Той избухна в края на миналата седмица, когато Ламбо обяви публично, че Манолова може да разцепи БСП заради желанието си да стане кандидат-президент. Омбудсманът му отвърна, отново публично, че повече от половината от структурите на БСП са издигнали кандидатурата й.

"Надявам се, че БСП ще намери не просто средствата да се успокоят нещата, а да бъдат мобилизирани избирателите вътре в самата партията", каза Румен Петков.

Той коментира и раздвижването около енрегийните проекти у нас. Миналата седмица Бойко Борисов получи картбланш от Европейската комисия да ползва руски газ и да възобнови проекта АЕЦ "Белене". Няколко дни по-късно благословията си благословията си даде и Москва.

Според Петков ставало ясно, че ЕК не е възпрепятствала изграждането на АЕЦ "Белене". Това ставало ясно, според него, от написаното от Юнкер, че ЕК зачита правото на България да определя своя енергиен микс.

Така възниквал въпросът защо, въпреки че комисията не е поставяла въпросителни, през 2009 г. кабинетът "Станишев" е спрял изграждането на проекта, а по-късно - през 2012 г., Бойко Борисов и правителството му обявиха "Белене" за гьол и Народното събрание гласува за прекратяване на проекта.

Според АБВ важното е какви мерки ще предприеме правителството сега, за да се преодолеят щетите от предишни управления. От партията на Георги Първанов са готови да участват в търсенето и намирането на силни решения. Такова било най-бързо рестартиране на проекта.

Произведеното оборудване без "Атомстройекспорт" не може да бъде продадено, настоя Петков.

Българското правителство трябва да гарантира участието на държавата в АЕЦ "Белене" и да се търси сериозен инвеститор, който да се съобрази с нашия национален интерес, препоръчват от АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase