Архив: Булфото

БСП поиска да се възобнови проекта АЕЦ „Белене“, защото България има нужда от него, за да остане на енергийната карта.

Социалистите обвиха, че са готови да предложат политическа и експертна помощ на кабинета, за да бъде построена втората атомна централа.

Премиерът Бойко Борисов вече поиска месец, за да вземе решение каква да е съдбата на проекта като е възможно оборудването да бъде продадено или да бъде търсен инвеститор за централата.

Още по темата

На 16 юни 2016 г. арбитражът в Женева реши, че българската НЕК трябва да плати 550 млн. евро на руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за поръчано и произведено ядрено оборудване за АЕЦ "Белене“, чийто строеж бе прекратен от правителството и парламента в началото на 2013 г.

Отделно са дължими около 70 млн. евро съдебни разходи, лихви и други плащания, а скоро ще стане месец откакто тече и ежедневна лихва от 163 хил. евро за забавяне на издължаването от страна на НЕК.

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП коментира, че не е предприемал никакви действия за проекта, защото по това време е имало арбитражна процедура.

"Когато бях министър дори не съм си позволявал да коментирам проекта „Белене“, защото това можеше да помогне на другата страна, така че когато има арбитраж министърът е с вързани ръце“, настоя той.

Според съпартиеца му Красимир Янков не би трябвало да се продава оборудването, а да се реализира проекта.

"Заявяваме готовност - експертно и политически да водим разговори, с тези които са на власт за бъдещето на проекта, бъдещето на ядрената енергетика е в ръцете на политиците“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase