Снимка: Reuters, архив
fallback

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление и в България. То ще се наказва със затвор до 3 години или глоба до 5000 лева. Това решиха депутатите, които приеха промени в Наказателния кодекс, внесени от ВМРО. 

С изменението за първи път бе направена и дефиниция на проповядването на радикалния ислям.

Oще по темата

Депутатите записаха в НК, че това е "когато с думи, действия или разпространение на текстове или символи едно лице агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани". 

Поправката бе приета със 109 гласа за, 3-има бяха против, а 10 се въздържаха. Подкрепата дойде от всички групи, с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването, и на БСП, повечето от които се въздържаха. 

Решението бе предшествано от едночасови спорове. Вносителят на изменението Красимир Каракачанов обясни, че проявите на радикалния ислям от 15 години не са само агитация и различно облекло, но и с терористична дейност. 

"Това е една нова идеология, която е изключително опасна. За разлика от комунизма и фашизма, които са идеологичеси, тази на радикалния ислям е агресивна, не търпи чуждо мнение", каза Каракачанов. Той допълни, че всички светски и нормални общества се борят с тези проблеми и приемат извънредно законодателство. 

ДПС даде сериозен отпор на изменението. "Този законопроект прави опит да раздели религия от радикална идеология. Но не го прави особено успешно и вероятно обижда всеки пети българин, който е мюсюлманин", каза Алиосман Имамов от ДПС. 

Той допълни, че в България има 1,5 млн. мюсюлмани, които са добри хора, не са терористи и не отглеждат терористи. Имамов поиска в Кодекса да се запишат наказания за всички прояви на религиозен радикализъм. Депутатите от ДПС се опитаха да провалят заседанието с различни процедурни хватки, но не успяха. 

Депесарите получиха сериозни критики от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обвини ДПС, че използва религията за политически цели.

"Кой коли крави по време на предизборни мероприятия, кой прави непрекъснати демонстрации на верска преданост с масови залягания в центъра на София?", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 7 години

- Той беше добър мюсюлманин - казаха натъжените съседи и склониха глава пред останките от шахидският пояс.

45

анонимен

преди 7 години

ПОГРЕШНО Е НАПИСАНО НЕ Е ЗАТВОР А---ЦЕНТЬР ЗА ДЖИХАДИСТИ СОФИЯ СЛИВЕНГРАД АЙТОС ПЛЕВЕН

44

Анонимен

преди 7 години

3 години ?Само 3 години ? Подигравка

fallback