Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase