Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров разкритикува остро речта на президента Росен Плевнелиев в Европейския парламент преди дни. В нея държавният глава обяви, че в Европа се води война - в Украйна и обвини Русия, че дестабилизира стария континент.  

Сидеров обвини Плевнелиев, че изказването му е било като на служител в американска фондация или на Държавния департамент на САЩ, но не и като на проевропейски президент, за какъвто се определя. Националистът припомни и че държавният глава е говорил на английски език, макар българският да е вече сред официалните езици в ЕС.  

"Това слагане пред англоговорящите според мен е заявка за бъдеща служба в някоя англоговоряща държава", каза Сидеров и попита: "Докога ще произвеждаме през президентския пост служители на американските фондации, служби, спецслужби и други лобистки организации?".

Още по темата

Сидеров разкритикува думите на Плевнелиев, че в Европа има война и че Крим е Украйна, а Украйна е в Европа. "Украйна не е съществувала като държава, когато Крим е бил в пределите на Русия", каза Сидеров.   Той обвини президента и че премълчава кой е разпалил войната в Украйна. "На него отговори зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, тя призна публично, че там Щатите са налели пет милиарда долара", допълни Сидеров.  

Той обвини Плевнелиев и в език на омраза срещу Русия, който бил опасен, използван от един държавен глава и то срещу такава сериозна държава. "Но кой дестабилизира Евросъюза? Ами същата тази Нюланд, която каза публично "Fuck EU", "Майната й на Европа", напомни националистът.  

Сидеров разкритикува Плевнелиев и за това, че е дал подкрепа за спорното трансатлантическо споразумение. "За съжаление то е доста рядко обсъждано у нас, а носи опасност - държавите в ЕС ще бъдат заличени и цяла Европа ще клекне пред натиска на САЩ", каза Сидеров и допълни, че старият континент ще бъде залят от ГМО, а споразумението със САЩ ще има повече от власт от националните закони.  

"Цялото управление на Росен Плевнелиев беше поведение на човек, който си заработва служба в някоя американска институция", каза Сидеров и призова българите да внимават на тези избори кого ще изберат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase