Снимка: архив Булфото

2644 подписа не достигнаха на аптекарския бос Веселин Марешки, за да задължи парламента да насрочи поискания от него референдум. Това обявиха от Инициативния комитет, поискал допитването, след приключилата проверка на ГРАО.

Марешки и екипът му внесоха близо 530 000 подписа. След проверката става ясно, че 2644 не достигат, за да се спази изискването на закона 400 000 валидни подписа. Така сега депутатите ще трябва да решават дали допитването да се проведе, с какви въпроси и кога.

Още по темата
"Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла - мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред", коментира новината Марешки.

Той обясни, че с екипа си предпочитат да действат като професионалисти и да защитят хилядите, които са поискали допитването. Затова Марешки обяви, че е готов да се откаже от два от въпросите си и изрази надежса депутатите да придвижат референдума и да го насрочат заедно с този на Слави Трифонов с президентските избори през октомври.

"Поради факта, че президентът оспори конституционалността на единствения въпрос, който имаме в съвпадение с една друга подписка - този за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, декларираме, че сме готови да изчакаме решението на Конституционния съд, а ако това наложи - и да преразгледаме във времето неговото поставяне в Референдум пред българския народ. Поради зачестилите твърдения, че искам да използвам допитването за личните си цели, съм готов да се откажа и от въпроса за броя на аптеките", декларира Марешки.

Той обаче е категоричен, че няма да се откаже от въпроса дали да се въведе регулация при цените на горивата. "Той беше основният, който вълнува хората и с неговото решаване могат да се оставят между 2 и 3 милиарда лева годишно в икономиката на България, и по-конкретно - в домакинствата и малкия и среден бизнес", каза още Марешки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase