fallback

Парламентът отново стана арена на сериозен спор "за" и "против" комунизма в България. Повод за поредната словесна схватка станаха въпроси към просветния министър Меглена Кунева за политизирането на българското образование.  

Депутати от БСП попитаха за лекция на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов, озаглавена "Запознай младите с комунизма". Червените се противопоставиха на критиките срещу срещу този строй, а Таско Ерменков обяви, че в България комунизъм не е имало.

Oще по темата

"Жертвите, убитите, хилядите репресирани са доказателство за комунизма", контрира синият депутат Мартин Димитров. Той припомни и преследванията на християните и църквата и допълни, че не случайно комунизмът е бил обявен за престъпен.

"Колеги от БСП, не ви разбирам. Имате хубави западни автомобили, на много от вас децата им учат в западни държави, но на трибуната ви обзема носталгия по комунизма", обърна се реформаторът към социалистите.  

От БСП пък отвърнаха с контрааргументи за това, че времето преди 1989 година е било време на градеж и разцвет. Соцдепутатът Валери Жаблянов напомни, че много хора със социалистическо образование са заели високи постове в Европейската комисия и други евроинституции. Българските инженери пък изградили висококачествени обекти на много места по света.

"Постиженията на българското стопанство не могат да бъдат достигнати и днес и това се дължи на системата на планиране", каза още Жаблянов.  

Той обвини десницата, че се опитва с изтъркани клишета да постави до стенатафнай-плодоностното развитие на България. "Но не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по време на социалистическия строй", каза социалистът.  

Той сравни социализма с последвалото го време. "Грабеж, организиран от десницата, разпределен от десницата, мракобесието на приватизацията не може да бъде приписано на комунизма. Комунизмът е една от най-светлите идеологии на човечеството, той проповядва равенство между хората", каза още Жаблянов.

В спора се включи и просветният министър. "Децата трябва да знаят, че е имало "Белене" и "Куциян", каза Кунева и се обърна към БСП, че ако искат да говорят за шестте ястребинчета, могат да го направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Пенсионер

преди 7 години

Пре 70-те г. бях студент в София. Тройка кебапчета с гарнитура и една бира едно левче. Купоните за стала по 30ст. шкембе чорба до халите 8 ст. билетче 6 ст. , ама заплатите колко ? Седемдесет и пет лева.

93

vlady

преди 7 години

До борецаТомас Мор заслужено е бил обезглавен от бащата на английската демокрация - бил е против независимата национална църква и е отстоявал католическия грабеж на вярващите.

92

АTAKICT

преди 7 години

РАЗЦВЕТ

fallback