Снимка: архив, Bulphoto

След като депутатите първо забраниха изцяло къмпингуването на плажовете, а после по разпореждане на премиера Бойко Борисов го разрешиха, сега прехвърлиха топката на Министерството на туризма.

Това стана с приемането на първо четете на поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от ГЕРБ.

Още по темата
Според поправките къмпунгуването на плажовете, включително и 100-метровата ивица, ще става по ред, определен в Закона за туризма и други наредби, които обаче тепърва предстои да бъдат изработени.

Така че през предстоящия летен сезон ще действа старата уредба.

Шансът да има някакви промени беше в предложението на РБ за промени в закона, които обаче мнозинството не прие.

То предвиждаше да има специална наредба затова къде може да се разпъват палатки, кемпери и да се поставят каравани, която можеше да влезе в сила още през предстоящия летен сезон.

Според реформатора Найден Зеленогорски, вносител на промените, само за три месеца можеше да се напише наредбата за новата регулация от министерствата на туризма, на околната среда, на земеделието и горите и на регионалното развитие и новият модел на регулация да заработи през това лято, за да има някакъв ред.

Предложението на РБ предвиждаше да се разпъват палатки и да се поставят кемпери на терени, които са държавна, общинска и частна собственост, незастроени терени по Черноморието и в горите временно.

На тези места реформаторите искаха да бъде разрешено поставянето само на преместваеми обекти като скари, беседки, заслони, пейки, маси, дървени огради, чешми, химически тоалетни.

Зеленогорски беше категоричен, че трябва да има някакъв ред на къмпингуване, защото дори и да продаваш мартеници, ти трябва разрешение от общината, а плажовете са една от най-ценната собственост на държавата.

"Огромната част от обществото, която си плаща данъците и смята, че да спазваш правилата е важно, обикновен остава сивя маса, защото те не изразяват мнение и излиза, че важни са тези, които ще излязат да крещят на улицата. Ние ще бъдат критикувани и то постоянно, но това не означава, че трябва да вдигаме белия байрак всеки път при протести, нужно е да има баланс на интереси", опита  Зеленогорски да убеди мнозинството в правотата на предложението си.

Според него бавно и трудно Министреството на туризма ще успее да напише новата наредба за къмпингите, което означава, че и това лято ще има напрежение между къмпингуващите и местната общност по Черноморието.

Според Атанас Зафиров от БСП България е единствената държава, в която може да си разпънеш палатката, където си искаш и никоя няма да те обезпокои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase