Архив: Булфото

След като депутатите първо забраниха изцяло къмпингуването на плажовете, а после по разпореждане на премиера Бойко Борисов го разрешиха, сега реформаторите искат да има специална наредба затова къде може да се разпъват палатки, кемпери и да се поставят каравани.

Тези места обаче няма да се категоризират като къмпинги, а разполагането на палатки ще е временно, обясни Найден Зеленогорски.

Още по темата

Той припомни, че проблемът с къмпингите е, че те не могат да бъдат категоризирани като такива, ако не фигурират в устройствените планове на общините.

Според Зеленогорски само за три месеца може да се напише наредбата за новата регулация от министерствата на туризма, на околната среда, на земеделието и горите и на регионалното развитие и новият модел на регулация да заработи още през задаващия се летен сезон.

Идеята на реформаторите е тези терени за сезонно предоставяне за разпъване на палатки и кемпери да са държавна, общинска, частна собственост, незастроени терени по Черноморието и в горите.

Освен това те предлагат на тези места да се разреши поставянето само на преместваеми обекти като скари, беседки, заслони, пейки, маси, дървени огради, чешми, които не са строителство по смисъла на Закона за горите и за устройството на територията.

Ще могат да се поставят и химически тоалетни.

Найден Зеленогорски обобщи, че тези правила са действащи в община Шабла, така че няма пречка новата регулация да е успешна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase