Снимка: bTV

Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане", добави тя.

Още по темата

Безплатни ще са 3000 км малки пътища и 20 хил. км общински пътища, посочи Павлова.

"Сменяме модела, във фокуса на системата за плащане влизат големите магистрали и пътищата от I, II и III клас и който кара и руши повече, ще плаща повече", обясни министърът пред bTV.

Така минаването през България вече няма да се минава за 10 лв, а pd 50 – 70, колкото струва и преминаването през Сърбия, например.

"Предлагаме и друго – електронната винетка ще важи за пълна година, а не за календарна", посочи Павлова.

Преди дни тя обяви, че за ТИР-овете няма да е нужно специално бордово устройство за връзка с тол системата. Транзитно преминаващите ще могат да си купят маршрутни карти онлайн или на границата, на бензиностанции и на други специализирани места.

Тогава Павлова прогнозира, че приходите от винетки могат да се увеличат драстично. Тя обясни, че преди увеличението на цената приходите са били около 200 млн. лева за година, а след увеличението им се очаква да достигнат до 250-260 млн. лева.

"С въвеждането на тол таксите, сумите като минимум може да се удвоят или утроят през първите години, а в годините напред тези приходи могат още повече да се увеличат", обясни министърът.

Лиляна Павлова обеща, че през тази година ще продължи поддържането и на малките пътища в страната.

"Със средства от допълнителните приходи след повишаването на цената на винетките се прави програма за целенасочено финансиране на ремонтни пътни дейности в определени райони - приоритетно в Северозападна и Северна България", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase