Снимка: bgonair.bg

В Казанлък се проведе нестандартен протест срещу цените на винетките. Двама души закупиха стикерите си с жълти стотинки. Направиха го в подразделението на АПИ в Стара Загора.

Те са категорични, че протестите срещу високите цени на винетките ще продължават. Те настояват едногодишните стикери да важат от датата на закупуването им.

Соня, Людмил и Пламен закупиха двегодишни винетки буквално с жълти стотинки.

"Тук са 97 лева. Точно колкото струва новата годишна винетка. Събирали сме ги по една и по две стотинки", обясни Людмил.

"Това е нашият протест срещу цената на винетките, която не отговаря на качеството на пътя. Не сме спрели да протестираме вече четири месеца, само че управляващите се правят, че не ни виждат. И нямаме намерение да спрем да протестираме", добави Соня.

Служителят на Пътната агенция не отказа жълтите стотинки. Той прие почти 4 килограма монети на доверие без да ги брои. Спор предизвика искането му на ЕГН при издаването на документите, при положение, че в търговските обекти в България няма такова изискване.

"Добре, покажете ми тази наредба, която изисква да вземете лични данни", помоли Людмил.

След няколко телефонни позвънявания, служителят не успя да цитира точния текст, който изисква вписването на ЕГН при закупуване на винетка. Организаторите на протеста за пореден път заявиха своето искане.

"Настояваме цената на винетката и самият срок на стикера да е от датата на закупуване до датата на следващата година, което ще улесни много от водачите на пътни превозни средства", призова Людмил.

От АПИ потвърдиха, че могат да издадат сертификат за винетките, ако стъклото на колата е откраднато и счупено, но за целта трябва да има полицейски протокол от инцидента.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase