Снимка: Facebook

Кражба на винетка през страничното стъкло. Това е най-новият метод, който крадците използват, за да задигат годишните винетки от колите. Само за една нощ двама души от плевенския квартал "Сторгозия" са изгорели по тази схема.

Извършителят чупел страничното стъкло с голям камък, който оставал в купето. След това винетката се нагрявала отвътре с горелка, а отвън стъклото се охлаждало с вода.

Още по темата

При тази процедура ценният стикер се свалял безпроблемно с бръснарско ножче или с нокът.

"След като я откраднаха, трябваше да си намеря отнякъде десен страничен прозорец за джипа. Звъннах на мой приятел с автоморга, който ме "успокои", че не съм единствен и за последния месец е продал 20 странични за различни коли", разказа пред "Телеграф" потърпевшият Михаил Петков.

"Полицаите бяха любезни, изказаха искреното си съжаление, но ми обясниха, че няма какво да направят. В сряда ще ходя отново, за да ми дадат документ, с който да отида в АПИ и да се опитам да си взема нова, тъй като си пазя касовата бележка и отрязъка от винетката", допълва още Михаил.

Той е категоричен, че втория си стикер вече няма да го залепи за стъклото, защото освен нерви е извадил и 50 лева за нов прозорец.

От началото на годината в страната има бум на кражбите на ценните стикери, след като АПИ драстично повиши цената им на 97 лева.

Първоначално апашите изготвиха схема с ъглошлайф, с който изрязваха стъклото, за да отмъкнат винетката. По този начин от началото на годината изгоряха близо 100 шофьора от София и Пловдив.

Законът за движение по пътищата наказва с 300 лв. глоба всеки, който не е залепил винетен стикер на предното стъкло, дори и вече да си го е купил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase